فهرست مطالب

مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی - پیاپی 27 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی
پیاپی 27 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رقیه فاضل، بهروز مهرام*، رضوان حسینقلی زاده، محسن نوغانی دخت بهمنی صفحات 13-46
    هدف

    هدف پژوهش، تبیین جایگاه مشارکت در اسناد فرادست و بررسی تطابق این اسناد حول موضوع مشارکت در آموزش و پرورش بود. عدم هماهنگی برنامه های آموزش و پرورش در موضوع مشارکت و تغییر مداوم آنها، می تواند ریشه در تفسیرپذیری یا سکوت اسناد فرادست در آموزش و پرورش باشد.  بر این اساس مطالعه و تحلیل اسناد فرادست نظام آموزشی -به عنوان منبع اصلی و جهت دهنده به تصمیم گیری های آموزشی- می تواند به شناخت و تبیین  جایگاه مشارکت عوامل سهیم و موثر در آموزش و پرورش انجامیده و چگونگی انسجام و سازواری جهت گیری اسناد را حول این مفهوم فراهم آورد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، تحلیل اسناد و تکنیک مورد استفاده برای تحلیل داده های جمع آوری شده، تحلیل مضمون بود. اسناد مورد بررسی شامل قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، سیاست های کلی تحول آموزش و پرورش، مبانی نظری سند تحول آموزش و پرورش (فلسفه تربیت، فلسفه تربیت رسمی و عمومی، رهنامه)، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، برنامه درسی ملی، نقشه جامع علمی کشور و قانون برنامه ششم توسعه بود.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که جایگاه مشارکت در هفت مقوله مبانی، اصول، ضرورت، سیاست های سوق دهنده، الزامات، عرصه ها و عوامل و مدل های مشارکت قابل دسته بندی است. تعارض نظری، ابهام و عدم صراحت، سکوت در برخی ابعاد و غلبه نگاه تک بعدی در مشارکت، سیاستهای بدون پشتیبان در زمینه مشارکت و عدم امتداد سیاستهای کلی در دیگر اسناد؛  باعث عدم انسجام و از دست رفتن جامعیت اسناد آموزش و پرورش در موضوع مشارکت شده است و بازنگری در برخی اسناد همچون سند تحول بنیادین و مبانی نظری آن را ضروری می سازد.در بحث از اصول حاکم بر مشارکت؛ گزاره های متضادی در اسناد فرادست مشاهده می شود که قابل جمع با یکدیگر نیستند. اصل تحلیل هزینه منفعت با اصل تقدم مصالح تربیتی در سیاستها مطابقت نداشته و در بسیاری از مصادیق به تضاد منجر می شود. اگر چه در مبانی نظری بر ابعاد مختلف مشارکت تاکید شده است، اما به میزانی که جایگاه اسناد از سطح کلان دور شده و به عرصه عملی و اجرا نزدیک تر می شود، بعد اقتصادی مشارکت غلبه پیدا کرده و دیگر ابعاد مشارکت تحت الشعاع بعد اقتصادی مشارکت قرار می گیرند. عدم تبیین شفاف مشارکت در دیگر ابعاد مثل بعد حرفه ای و تخصصی، والدین یا شوراها و در مقابل در دسترس بودن الگوهای شفاف از تجارب جهانی برای مشارکت در بخش اقتصادی و تقلید از آنها باعث غلبه نگاه تک بعدی به مشارکت شده است و جامعیت اسناد را در موضوع مشارکت به خطر انداخته است. به نظر می آید اسناد فرادست باید میان بخش های حاکمیتی و غیرقابل واگذاری و بخش های تصدی گرایانه و قابل واگذاری مرزی تعریف نمایند. اما ابهام نظری و سردرگمی موضع اسناد در تقسیم عینی این وظایف مشهود است. اصلی ترین مشکل که جایگاه مشارکت را در اسناد فرادستی آموزش و پرورش متزلزل ساخته است، نداشتن الگویی بومی برای مشارکت و در عین حال استفاده گزاره ای و جسته و گریخته از مدل های لیبرال مشارکت در آموزش و پرورش است. این مساله ما را به سوی بازنگری در مدل های مشارکت و تدوین الگویی بومی برای مشارکت رهنمون می کند. بدون در دست داشتن الگویی بومی و مبتنی بر مبانی دینی برای مشارکت، احتمال تاثیر گرفتن از الگوهای لیبرال بسیار بالا خواهد بود و این الگوها ما را به آرمان عدالت اسلامی نخواهند رساند.

    کلیدواژگان: مشارکت، اسناد فرادست، آموزش و پرورش، تحلیل اسناد
  • حمیدرضا آراسته، عبدالرحیم نوه ابراهیم، حسین عباسیان، کبری خباره* صفحات 47-72
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی سیاست گذاری دانشگاه دیجیتالی انجام شده است. دانشگاه دیجیتالی مفهومی نوظهور است که به تازگی با حضور فناوری در فضای آموزش عالی، پدیدار شده است. بهترین شکل برای راهبری مفاهیم نوظهور، سیاست گذاری های درست پیرامون آن پدیده نوظهور است که دانشگاه دیجیتالی نیز از این قاعده مستثنی نیست. به منظور استفاده درست از ظرفیت عصر دیجیتال و فناوری در آموزش عالی و نظام دانشگاهی، اولین گام تدوین سیاست هایی در این زمینه است تا این مفهوم در رسالت و جایگاه اصلی خودش قرارگرفته و تدریجا رشد کند.

    مواد و روش ها

    به منظور انجام پژوهش حاضر از رویکرد کیفی و روش فراترکیب استفاده گردید. جامعه پژوهش شامل کلیه مقاله ها، کتاب ها، گزارش های کاری و انتشارات دانشگاه ها به تعداد 2000 بوده که از این میان 67 سند (براساس بررسی چکیده و محتوای سند) انتخاب و تحلیل شد. به منظور تحلیل داده ها، از روش کدگذاری استفاده شد بدین صورت که ابتدا کدگذاری باز انجام گرفت، سپس کدهای محوری اولیه تدوین شد و در نهایت با کنار هم قرار دادن کدهای محوری اولیه، کدهای محوری ثانویه تشکیل شد و بدین صورت ابعاد و مولفه های سیاست گذاری دانشگاه دیجیتالی تدوین شد.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های تحقیق حکایت از شناسایی پنج بعد سیاست گذاری شامل سیاست گذاری های آموزشی، ساختاری، فناورانه، فرهنگی و اقتصادی داشت. سیاست گذاری آموزشی شامل مولفه های ارزشیابی دیجیتالی، کیفیت آموزش دیجیتالی، اکوسیستم یادگیری دیجیتالی، محتوای دیجیتالی، برنامه درسی دیجیتالی و فرایند یاددهی یادگیری دیجیتالی بود؛ سیاست گذاری ساختاری شامل سیاست ها و قوانین دیجیتالی، مدیریت و رهبری دیجیتالی، ارزشیابی و کنترل دیجیتالی و منابع انسانی دیجیتالی بوده و سیاست گذاری تکنولوژی شامل سیاست های نرم افزاری، سیاست های سخت افزاری و سیاست های پشتیبانی شناسایی شد. هم چنین، سیاست گذاری فرهنگی شامل مدیریت ارتباطات دیجیتالی، دوره های بین المللی آموزش عالی، شناخت و نگرش نسبت به دوره ها دیجیتالی و دسترسی به آموزش عالی (دوره های دیجیتالی) برابری اجتماعی بود. نهایتا، سیاست گذاری اقتصادی شامل مدیریت مالی، روش های تامین منابع مالی و شیوه های تخصیص منابع مالی دانشگاه دیجیتالی بود. سیاست گذاری در دانشگاه دیجیتالی در چارچوب ابعاد پنجگانه یافته های این تحقیق قویا توصیه می شود چرا که هر یک از این ابعاد به بخشی از پدیده دانشگاه دیجیتالی پرداخته اند و در کنار هم منجر به تحقق و توسعه دانشگاه دیجیتالی خواهند شد.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری آموزشی، ساختاری، فناورانه، فرهنگی و اقتصادی، دانشگاه دیجیتالی
  • غلامرضا شمس*، محمد قهرمانی، فروغ داوری اقدم صفحات 73-112
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارزشیابی دوره های آموزش و بهسازی استراتژیک با استفاده از مدل آموزش و بهسازی استراتژیک نویه در مجتمع آموزشی راه رشد به انجام رسیده تا با مشخص کردن جایگاه سازمان در مسیر تعالی راه رسیدن به قله کیفیت را برای آن هموارتر سازد.

    مواد و روش ها

     روش تحقیق از نوع آمیخته (کمی-کیفی) بود؛ در بخش کمی، توصیفی از نوع پیمایشی و در بخش کیفی پدیدارشناسی. جامعه آماری، کارکنان بخش اجرایی و آموزشی مجتمع آموزشی راه رشد تهران (N=200) بودند که به روش تصادفی ساده و با فرمول کوکران 132 نفر به عنوان نمونه برای بخش کمی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها در بخش کمی از پرسش نامه محقق ساخته براساس مدل آموزش و بهسازی استراتژیک نویه استفاده و اعتبار پرسشنامه توسط صاحب نظران تایید و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 0.948 محاسبه گردید. روش تحلیل داده ها در این بخش مشتمل بر آمار توصیفی و آمار استنباطی (یو من ویتنی و کروسکال والیس) بود. چالش های موجود در دوره های آموزش و بهسازی استراتژیک تحت عنوان بخش کیفی پژوهش مورد شناسایی قرار گرفت. جامعه آماری بخش کیفی مشتمل بر مدیران و معاونان آموزشی و معلمان با سابقه بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند ملاک محور، تعداد 15 نفر انتخاب و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته نسبت به جمع آوری اطلاعات اقدام شد. در این بخش، برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از تکنیک کدگذاری سه مرحله ای اشتراس و کوبین استفاده شد.

    بحث و نتیجه گیری

     نتایج پژوهش حاصل نشان داد که در فرایند رقابت، نیازسنجی، برون سپاری دوره های آموزش و بهسازی، کار تیمی و تسهیم دانش، رضایتمندی و جابجایی شغلی و کاهش زمان و هزینه های دوره ها چالش هایی وجود دارد. در ادامه کار، برای چگونگی رفع این چالش ها پیشنهادات و سازوکارهایی شناسایی شد که شامل شش مقوله اصلی "برنامه ریزی آموزشی استراتژیک"، "بازنگری در شرایط نیازسنجی"، برگزاری دوره های آموزشی گروهی با نظارت و مشارکت گروه ها"، بهره مندی از مزایای برون سپاری در شرایط ایده آل، مدیریت بهبود و اصلاح دوره ها با همکاری واحد نظارت و ارزشیابی و اقدامات سازمانی" می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش و بهسازی استراتژیک، مدل استراتژیک نوئه، مجتمع آموزشی راه رشد
  • محمدمهدی مهربان هلان*، سروش ملکوتی خواه، علیرضا علی احمدی صفحات 113-136
    هدف

    تحقیق حاضر با هدف "توسعه مدل ارزیابی عملکرد مدارس جمهوری اسلامی ایران" با استفاده از الگوی "کارت امتیازی متوازن" انجام شده است. در همین راستا با تحلیل نتایج پروژه ملی ایماوا (الگوی یک مدرسه ایرانی و اسلامی) و سایر مطالعات تکمیلی، مهم ترین شاخص های کلیدی شناسایی شده است.

    مواد و روش ها

     از لحاظ روش شناسی، رویکرد پژوهش ترکیبی است. بدین معنا که در گام اول (با رویکرد کیفی) ابتدا به مطالعه اسناد و تحقیقات مرتبط و بررسی اسناد و مدارک جمع آوری شده در پروژه ایماوا پرداخته شد و پس از آن مصاحبه های جمع آوری شده در پروژه (491 مصاحبه با مدیران، معاونین، معلمین و اولیاء دانش آموزان) مورد ارزیابی قرار گرفت که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با بررسی متون 100 مصاحبه با مدیران و معاونین مدارس تحقیق به مرحله اشباع نظری رسید.

    بحث و نتیجه گیری

    در بررسی های انجام شده 54 شاخص در خصوص ارزیابی عملکرد مدارس جمهوری اسلامی ایران احصاء شد که در قالب 15 مقوله و 5 بعد "مالی"، "فرایندهای داخلی"، "رشد و یادگیری"، "مشتری مداری"(ابعاد مدل کارت امتیاز متوازن متعارف) و بعد "مدیریت و مدرسه داری" قرار گرفتند. در مرحله دوم پژوهش (رویکرد کمی) با استفاده از "پرسشنامه محقق ساخته" و بکارگیری روش "تحلیل سلسله مراتبی و مقایسات زوجی"، مقوله های بدست آمده توسط تعدادی از خبرگان مورد مقایسه قرار گرفتند. از آنجا که مقوله ها از درون نتایج بررسی اسناد و مصاحبه ها بدست آمده است، روایی محتوایی آن براساس "دیدگاه متخصصین" بررسی شد. هم چنین با توجه به مقایسات گروهی انجام شده با استفاده از نرم افزار EXPERT CHOICE، نتایج ارزیابی و بهترین گزینه ها انتخاب شد.براساس نتایج حاصل شده از مطالعات، مقوله های "اهداف و راهبردهای مدرسه" و هم چنین "مدیریت نیروی انسانی" از بعد "مدیریت و مدرسه داری"، به عنوان مهم ترین مقوله ها و "برنامه های بهداشتی مدرسه" از بعد "فرایندهای داخلی" به عنوان کم اهمیت ترین مقوله است.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، مدارس، کارت امتیازی متوازن، پروژه ایماوا، تحلیل سلسله مراتبی فاز گروهی (FGAHP)
  • رامین نجفی*، اباصلت خراسانی، محمود حقانی، محمود ابوالقاسمی صفحات 137-168
    هدف

    پژوهش دانشگاهی معمولا به صورت گروهی، تیمی و مشترک انجام می شوند. افراد در این فرآیند به لحاظ هویتی، جایگاه، توانایی ها، تیپ های شخصیتی، خواسته ها و آرزوهای متفاوتی دارند. ازاین رو، روابط و نابرابری های قدرت در این فرآیند، جزء ویژگی های ذاتی آن است. ازآنجایی که دانشجویان به لحاظ قدرت، عمدتا نسبت به سایر کنشگران از جمله اساتید و مدیران از قدرت کمتری برخوردار هستند، درک تجارب آنان بیش از سایر کنشگران اهمیت دارد؛ بنابراین، هدف اصلی پژوهش، شناسایی مصادیق اعمال قدرت در فرآیند پژوهش، براساس دیدگاه دانشجویان و فارغ التحصیلان است.

    مواد و روش ها

     نظر به هدف این پژوهش مبنی بر اکتشاف و توصیف تجربیات دانشجویان و فارغ التحصیلان از اعمال قدرت در فرآیند پژوهش، طرح این پژوهش، کیفی و با استفاده از روش پدیدارشناسی توصیفی انجام شده است. دانشجویان تحصیلات تکمیلی جامعه پژوهش را تشکیل داده اند. روش نمونه گیری پژوهش، غیرهدفمند و از نوع معیار (ملاک محور) است. بر این اساس، دانشجویان و فارغ التحصیلانی در این پژوهش مشارکت داده شدند که معیار تجربه پژوهش تیمی و مشترک، در دسترس بودن و موافقت با انجام مصاحبه را داشته باشند. با 19 دانشجو و فارغ التحصیل دانشگاه تهران مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت پذیرفته است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش تجزیه وتحلیل استیوک-کولایزی-کین استفاده شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاه تهران اعمال قدرت در فرآیند پژوهش را با زد و بند، بدرفتاری، تبعیض و بی عدالتی، زورگویی، سوءاستفاده از موقعیت، خلف وعده، نظارت ناکافی/نامناسب و نویسندگی های غیراخلاقی درک کردند. براساس یافته های پژوهش، انتخاب استاد راهنما به صورت لابی گری گروه، نویسندگی زیگزاگی، باندبازی در پذیرش مقالات در مجلات پژوهشی، مهم ترین مضامین فرعی زد و بند؛ مشارکت حداکثری دانشجو و بهره مندی حداکثری استاد از امتیاز پژوهش و استثمار پژوهشی دانشجو توسط استاد، مهم ترین مضامین فرعی توصیف کننده زورگویی در فرآیند پژوهش؛ سوءاستفاده استاد از دانشجو به دلیل قدرت مقاله نویسی او، سوءاستفاده استاد از احترام دانشجو برای تعیین ترتیب نویسندگان، سوءاستفاده استاد از نیاز دانشجو به پژوهش، دخالت متعصبانه و مغرضانه استاد داور در ارجاعات دانشجو، دریافت غیراخلاقی اعتبار نویسندگی توسط استاد و حضور پیش فرض مدیر گروه در تمام پایان نامه ها یا رساله های گروه مهم ترین مضامین فرعی سوءاستفاده از موقعیت؛ راهنمایی ناکافی استاد راهنما، عدم مطالعه پایان نامه توسط استاد داور و عدم تسلط استاد بر موضوع پژوهش مهم ترین مضامین فرعی نظارت ناکافی/نامناسب؛ تبعیض استاد بین دانشجویان براساس حس دین او به دانشجوی خاص و بی عدالتی در نمره پایان نامه دو مضمون فرعی تبعیض و بی عدالتی؛ نویسندگی صوری استاد توسط دانشجو، مقالات نجات و اسامی صوری در آن ها، نقش صوری استاد راهنما، اضافه کردن نویسنده مهمان توسط استاد راهنما و حذف نویسندگان واقعی پژوهش، مهم ترین مضامین فرعی توصیف کننده نویسندگی های غیراخلاقی است. ازآنجایی که دانشجویان {و فارغ التحصیلان}، یکی از مهم ترین کنشگران در فرآیند پژوهش به شمار می آیند، باید به درک آنان از اعمال قدرت در این فرآیند توجه نمود؛ زیرا عدم توجه به احساس و درک آنان در مورد چنین رخدادهایی، ممکن است منجر به تغییر یا انحراف از سیاست های پژوهشی شود؛ بنابراین، ضرورت توجه به سیاست گذاری باز در آموزش عالی و شنیدن صدای تمام کنشگران دانشگاهی، ازجمله دانشجویان و فارغ التحصیلان و مشارکت دادن آنان در فرآیند سیاست گذاری آموزش عالی دوچندان می نماید.

    کلیدواژگان: قدرت، زورگویی، پژوهش، دانشگاه، پدیدارشناسی
  • حسن روشنی علی بنه سی*، محمد حسنی، حسن قلاوندی صفحات 169-196
    هدف

    بالندگی پژوهشی اعضای هیات علمی به عنوان مکانیسم کیفیت بخشی به نیروی های مولد علم، عملکرد و اثربخشی دانشگاه را ارتقاء بخشیده و نقش آن را به مثابه مجموعه متولی جنبه های مختلف جوامع برجسته می سازد. بنابراین هدف این پژوهش، شناسایی ابعاد و مولفه های بالندگی پژوهشی به منظور طراحی مدل مفهومی در بین اعضای هیات علمی دانشگاه ارومیه بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی بود و براساس رویکرد پدیدارشناسی انجام یافته است. جامعه پژوهش شامل تمامی اعضای هیات علمی دانشگاه ارومیه که سابقه فعالیت در پست هایی چون ریاست دانشکده، ریاست دانشگاه، مدیریت پژوهش دانشگاه و دانشکده، سردبیری مجله ISI یا مجله علمی-پژوهشی فعالیت داشتند. 20 نفر از جامعه پژوهش به عنوان نمونه از طریق نمونه گیری هدفمند مبتنی بر گلوله برفی انتخاب شدند. این تعداد براساس اشباع نظری داده ها تعیین شدند. بدین معنی که نمونه گیری تا زمانی ادامه یافت که نظریه ها و دیدگاه های جدیدتری توسط گروه نمونه مطرح نشد. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه سازمان یافته بود که به صورت قیاسی پیاده شد. برای حصول اطمینان از روایی پژوهش، اقدامات زیر انجام شد: تحلیل و بازبینی مقوله های کیفی توسط صاحب نظران و اساتید حوزه علوم انسانی در دانشگاه ارومیه، و روش بازخورد مشارکت کننده که ارایه تفسیرها و تحلیل ها به مشارکت کنندگان برای اصلاح و ویرایش بود. شایان ذکر است که برای افزایش اعتبار یافته های پژوهش، برخی نقل قول های مستقیم از مشارکت کننده ها نیز در متن مقاله ارایه شده است.

    بحث و نتیجه گیری

     تحلیل داده ها همزمان با مصاحبه ها و استفاده از سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی با استفاده از نرم افزار تحلیل داده های کیفی مکس کیودی ای (Maxqda) نسخه 12 صورت گرفت. برای کدگذاری مقوله ها، ابتدا کدگذاری باز (کدگذاری آغازین و بدون محدودیت داده ها) در دستور کار قرار گرفته است. برای انجام این کدگذاری، متون (مصاحبه های پیاده شده و یادداشت های میدانی) را خط به خط خوانده شده و پاره ای از آن ها را که بیانگر یک مقوله اند، در یک جای گرفته و مقوله ها نام گذاری شده اند. در مرحله بعد، کدها و مقوله های ساخته شده نزدیک به هم را با استفاده از روش کدگذاری محوری در هم ادغام شده و کدگذاری نهایی به شکل انتخابی و گزینشی استخراج شد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که 72 کد باز شناسایی شده در این پژوهش در 13 دسته کد محوری قرار گرفت که عبارت اند از دانش روش شناسی، دانش تخصصی، دانش سازمانی. مهارت های حرفه ای پژوهش، مهارت های مدیریتی، مهارت های فناوری اطلاعاتی و ارتباطی. حقوق مشارکت کنندگان، حقوق مالکیت فکری، پرهیز از رابطه-گرایی، عدم دستکاری در تحقیق. روانشناختی و شناختی و نگرش. در نهایت مقوله های پژوهش حاضر بالندگی پژوهشی اعضای هیات علمی در چهار بعد دانش، مهارت، اخلاق در پژوهش، ویژگی های فردی تحلیل و مدل نهایی ارایه شد.

    کلیدواژگان: بالندگی اعضای هیات علمی، پژوهش، شایستگی، آموزش عالی
  • حمیدرضا قاسم زاده، مجتبی غیاثی، علی اکبر حسنی* صفحات 197-220
    هدف

    کسب و حفظ مزیت رقابتی پایدار در موسسات آموزش عالی فرآیندی بلندمدت و شامل مراحل مختلفی است. هدف این پژوهش شناخت و ارزیابی فرصت ها و چالش های کسب مزیت رقابتی پایدار می باشد که یکی از مراحل اولیه در راه کسب مزیت رقابتی پایدار و از ارکان مهم آن است. در این پژوهش، فرصت ها و چالش های پیش روی دانشگاه صنعتی شاهرود به عنوان نمونه موردی بررسی شده است.

    مواد و روش ها

    به منظور شناسایی عوامل فرصت آفرین یا چالش زا از ابزار آینده پژوهی مبتنی بر دریافت نظرات خبرگان فعال در حوزه آموزش عالی بهره گرفته شده است. تحلیل یکپارچه متغیرهای تاثیرگذار در آینده با روش تحلیل ساختاری انجام پذیرفته است که خود از روش های کارآمد و نوین آینده پژوهی است. در ابتدا از طریق مصاحبه با خبرگان، فرصت ها و چالش ها شناسایی شده است. از میان اطلاعات جمع آوری شده، 23 فرصت و 30 چالش براساس ارتباط با موضوع پژوهش، انتخاب شده و سپس برای رتبه بندی در اختیار صاحب نظران قرار گرفته است. پس از رتبه بندی متغیرها، روابط متقابل 14 متغیر با استفاده از روش تحلیل ساختاری بررسی شده است. نتایج نظرات دریافت شده پیرامون تحلیل اثرات متقابل توسط نرم افزار میک مک تحلیل شده است.

    بحث و نتیجه گیری

     یافته های پژوهش حاکی از آن است که مقوله هایی همچون کیفیت ارزیابی عملکرد اساتید، عدم توجه به بازده آموزشی اساتید و تمرکز بیش از اندازه به چاپ مقالات از جمله مهم ترین چالش های حوزه مدیریت منابع انسانی در دانشگاه صنعتی شاهرود است. هم چنین، مقوله هایی همچون موقعیت خوب جغرافیایی نسبت به دو مرکز بزرگ جمعیتی کشور (تهران و مشهد) و برند صنعتی دانشگاه و داشتن قدرت نسبی در رشته معدن و علوم زمین و برخی رشته های مهندسی، به عنوان تاثیرگذارترین فرصت های دانشگاه صنعتی شاهرود شناسایی شده است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، تحلیل ساختاری، چالش، فرصت، مزیت رقابتی پایدار
  • سیده مریم حسینی لرگانی*، محمد مجتبی زاده صفحات 221-258
    هدف

    پژوهش حاضر، در راستای ارتقای مستمر کیفیت و با هدف طراحی و اعتباریابی الگوی کیفیت آموزشی دانشگاه های ایران انجام شد.

    مواد و روش ها

     پژوهش از طریق رویکرد ترکیبی (کیفی-کمی) با طرح اکتشافی-مدل توسعه ابزار انجام شد. در بخش کیفی پژوهش، از طریق نمونه گیری هدف مند غیراحتمالی، با 18 نفر از خبرگان آموزش عالی، مصاحبه ی اکتشافی نیمه ساختارمند به عمل آمد. نتایج حاصل از مصاحبه ها، از طریق روش نظریه ی زمینه ای، در سه مرحله ی کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری گزینشی، تحلیل شد. در بخش کمی، پس از آنکه، تمام مقوله‏های تشکیل‏دهنده ی الگوی کیفیت آموزشی دانشگاه های ایران مشخص شد. پرسشنامه ای با 77 سوال طراحی شد. پس از طراحی پرسشنامه، در یک بررسی مقدماتی، به منظور برآورد میزان روایی، پرسشنامه به 42 نفر از صاحب نظران، خبرگان، کارشناسان و اساتید مسلط به موضوع تحقیق و پرسشنامه ارسال شد. در این مرحله، ضریب پایایی 88/0 به دست آمد. پس از اعمال بازخوردهای اصلاحی، نسخه تجدیدنظر شده ی پرسشنامه، روی 166 نفر از خبرگان آموزش عالی، که از طریق نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شده بودند، اجرا شد. در اجرای پرسشنامه اصلی، ضریب پایایی 941/0 به دست آمد. داده های به دست آمده از پرسشنامه ها، از طریق نرم افزار SPSS نسخه ی 24 و Amos نسخه ی 24 تحلیل شد.

    بحث و نتیجه گیری

     در بخش کیفی پژوهش، در مرحله ی اول کدگذاری باز، 79 مقوله ی عمده به دست آمد. داده های مرحله ی دوم کدگذاری باز، در قالب 77 مقوله عمده طبقه بندی شد. در مرحله کدگذاری محوری، 6 مقوله ی هسته ای تعیین شد. در مرحله ی کدگذاری گزینشی، به دنبال ارایه ی یک الگوی تلفیقی، همگرا و برخوردار از سطح انتزاعی بالا، دوباره 6 مقوله ی هسته ای، برحسب ویژگی های شرایطی، راهبردی و پیامدی طبقه بندی شد. سپس، در قالب یک الگوی منطقی و با تکیه بر درک و تفسیر خبرگان آموزش عالی، مقوله ی آموزش فهم آفرین، به عنوان مقوله ی هسته ای نهایی انتخاب شد. در بخش کمی، با انجام مدل یابی معادلات ساختاری، مشخص شد، تمام عوامل (مقاطع و رشته های تحصیلی، دوره های آموزشی، آموزش عمومی و فرادانشگاهی، برنامه های درسی، عملکرد آموزشی و خدمات آموزش) مورد تایید بوده و دارای بار عاملی کافی جهت پیش بینی الگوی کیفیت آموزشی دانشگاه های کشور هستند. هم چنین، با توجه به، شاخص های برازش، الگوی کیفیت آموزشی دانشگاه های ایران از برازش بسیار مطلوبی برخوردار است. نتایج پژوهش نشان داد، کیفیت آموزشی دانشگاه ها، مفهومی پیچیده و چندبعدی است. با عنایت به اینکه، اجبار  برای لزوم پاسخگویی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی در برابر تامین کنندگان منابع مالی (خانواده ها، مودیان، دولت و...) و مصرف کنندگان آموزش عالی (دانشجویان، بازار، صنعت و...)، کیفیت آموزشی را تبدیل به دغدغه ی دایم التزاید کرده است، پیشنهاد می شود، دانشگاه ها، در راستای نهادینه سازی فعالیت های اثربخش سازمانی خود، به توسعه ی کیفی با توجه به دورنمای آموزش عالی و مختصات فرهنگی کشور بپردازند. علاوه بر این، با انجام مطالعات تطبیقی نسبت به وضعیت آموزشی سایر دانشگاه های کشور و جهان آگاهی کسب کند و در جهت داشتن مزیت رقابتی، دانش مورد نیاز خود را به دست آورد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشگاه، نظریه ی زمینه ای، طراحی و اعتباریابی کیفیت آموزش
  • مسعود طاهرپور کلانتری، هادی پورشافعی* صفحات 259-284
    هدف

    یکی از مسایل عمده در آموزش و پرورش با توجه به گستردگی جامعه منابع انسانی به ویژه معلمان، تقویت منابع انسانی است. معلمان، از مهم ترین متغیرهای نیازمند تغییر به منظور بهبود سیستم های آموزشی شناخته می شوند. هدف پژوهش حاضر بررسی وضع موجود توسعه حرفه ای معلمان مقطع آموزش و پرورش ابتدایی است.

    مواد و روش ها

    رویکرد حاکم بر پژوهش حاضر، کیفی و با روش داده بنیاد انجام گرفت. جامعه ی آماری شامل کلیه کارگزاران دخیل در برنامه های توسعه حرفه ای آموزگاران استان خراسان جنوبی بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند از نوع ملاک محور انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه ی نیمه ساختار یافته با 12 نفر از آموزگاران، 4 نفر از مدیران مدارس و 2 نفر از کارشناسان آموزش منابع انسانی آموزش و پرورش خراسان جنوبی بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی استفاده شد. جهت محرمانه ماندن هر کدام از شرکت کنندگان در مراحل پژوهش و رعایت اخلاق پژوهشی به هرکدام از آن ها یک کد اختصاص داده شد. ابزار گردآوری داده ها در این تحقیق، مصاحبه نیمه ساختاریافته می باشد. برای تامین روایی و پایایی از معیارهای لینکن و کوبا (1980) استفاده شد. در زمینه ی قابلیت اعتبار، از روش کنترل اعضاء شرکت کننده استفاده شد. در زمینه ی قابلیت انتقال، یافته ها در اختیار متخصصین قرار داده شد. در زمینه ی قابلیت اتکا (قابلیت اطمینان)، از روش توافق بین کدگذاران استفاده شد و در زمینه ی قابلیت تایید مرور و بازخورد همتایان بکار برده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان دهنده ی سی و سه مفهوم محوری و سیزده مقوله منتخب است که در قالب مدل پنج عاملی شامل عدم برنامه مناسب و نگاه غیرحرفه ای به توسعه حرفه ای به عنوان مقوله‏ی محوری و شرایط علی (عوامل فردی و سازمانی)، عوامل زمینه ای (عوامل محیطی و سازمانی)، شرایط مداخله ای تسهیل گر (انگیزش، نیازسنجی و برنامه های توانمندسازی)، شرایط مداخله گر محدودکننده (چالش های برنامه ای و چالش های مالی و سیاست گذاری) راهبردها (جاری و اقدامات احساس نیاز شده) و پیامد (کاهش کاهش انگیزه و اتلاف منابع) سازمان یافت.

    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، آموزگاران، دوره ابتدایی، نظریه داده بنیاد
  • آمیتیدا روزگار، کوروش فتحی واجارگاه*، کامبیز پوشنه صفحات 285-312
    هدف

    بحث درباره هویت و داشتن تعریفی از خود همواره از اصلی ترین دغدغه های بشری است. هویت اشاره به شیوه هایی دارد که افراد و گروه ها در روابط اجتماعی خود از افراد و گروه های دیگر متمایز می شوند. فرآیند ساخت هویت از نظر احساسی خنثی نیست و همیشه تحت تاثیر احساسات است. هویت عاطفی به فرایند شناسایی از طریق احساسات اشاره دارد، به اینکه چگونه احساسات، شخص را راهنمایی می کنند که چه کسی است و جهان را چگونه می بیند. این مطالعه باهدف دستیابی به درک بهتر از هویت عاطفی زنان دانشجو مبتنی بر تجربیات معنادار آنان در آموزش عالی و به روش پدیدارشناسی هرمنوتیک انجام شده است.

    مواد و روش ها

    مشارکت کنندگان این پژوهش 4 نفر از دانشجویان دوره دکتری مشغول به تحصیل در رشته های علوم انسانی و علوم پایه دانشگاه های دولتی هستند. روایت های این زنان از تجارب عاطفی زیسته شان در دانشگاه به وسیله مصاحبه نیمه ساختاریافته و به صورت تلفنی جمع آوری و مراحل تکمیلی از طریق پیام رسان واتساپ انجام شد. داده ها با استفاده از تحلیل تماتیک و بهره گیری از رویکرد مکس ون منن در پدیدارشناسی، تحلیل گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهد که حمایت عاطفی استاد از دانشجو، الگوبرداری عاطفی از استاد، علاقه به فضای زیسته ی دانشگاهی، بروز صدا و تقاطع قومیت با عاطفه ازجمله عوامل تاثیرگذار بر هویت عاطفی در حال ساخت و بازسازی زنان مشارکت کننده در این پژوهش است. تاثیرگذارترین تجربیات بر هویت عاطفی این زنان، حاصل تعاملات شان با اساتید و به ویژه استاد راهنما است و مشارکت کنندگان، استادان خود را به عنوان منبعی برای تایید و تقویت هویت عاطفی خود در نظر می گیرند. براساس نتایج پژوهش حاضر، از آنجاکه تغییرات عاطفی با یادگیری گره خورده است، حمایت عاطفی استاد از زنان دانشجوی دوره دکتری منجر به بهبود توانایی های شخصی و علمی آن ها شده است. هم چنین ایجاد محیط منعطف، امن و تکثرپذیر برای دانشجویان و به ویژه زنان موجب ایجاد تعلق خاطر و برقراری تعامل بهتر با خود و دیگران می شود. به این ترتیب مبارزه برای گرفتن تایید هویت خود تبدیل به کنکاش عمیق برای شناخت خود و دیگران در یک محیط تسهیلگر می شود.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، تجربه زیسته، زنان دانشجوی دوره دکتری، هویت عاطفی
  • علی زارعی*، محمد جوادی پور صفحات 313-342
    هدف

    نوآوری های آموزشی در آموزش و پرورش و آموزش عالی کشور ایران در دوران شیوع ویروس کرونا بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است. بعد از شیوع ویروس کرونا در ایران، کلیه همایش ها، نشست های تخصصی و هم چنین کلاس های آموزشی دانشگاه ها به دستور وزیر بهداشت تعطیل و باید چاره ای تدبیر می شد تا امر آموزش استمرار پیاده کند. دانشگاه تهران که نماد آموزش عالی کشور محسوب می شود و امر آموزش و یادگیری از اساسی ترین ارکان این دانشگاه محسوب می شود، بنابر پیام ریاست محترم وزارت علوم، قرار شد که کلیه کلا س های آموزشی و درسی، اعم از لیسانس، فوق لیسانس و دکتری به صورت الکترونیکی برگزار گردند. بنابراین هدف پژوهش حاضر واکاوی مشکلات یادگیری الکترونیکی در دانشگاه تهران به واسطه شیوع ویروس کرونا بود.با شیوع ویروس کرونا، شیوه ی برگزاری کلاس های آموزشی در دانشگاه های ایران از جمله در دانشگاه تهران، به عنوان نماد آموزش عالی کشور، از حضوری به الکترونیکی تغییر یافت. هدف پژوهش حاضر واکاوی مشکلات یادگیری الکترونیکی در دانشگاه تهران به واسطه شیوع ویروس کرونا بود.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی بود. میدان پژوهش دانشگاه تهران بود. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. نمونه پژوهش شامل 13 نفر از دانشجویان کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در سال تحصیلی 1399-1400 بودند که به روش نمونه گیری هدفمند و ملاک محور تا حد اشباع نظری ادامه یافت. به منظور اعتباربخشی به یافته ها به انجام یک مصاحبه تکمیلی پرداخته شد، اما اطلاعات جدیدی حاصل نگردید، بنابراین فرایند مصاحبه متوقف و گزارش نویسی آن آغاز گردید. برای تحلیل داده های پژوهش از روش هفت مرحله ای کلایزی استفاده شد. در مجموع 7 مضمون و 36 خرده مضمون شناسایی شد. جهت ارزیابی یافته های پژوهش از بازبینی اعضا و ممیزی همگنان و حضور طولانی مدت در محیط استفاده شد.

    بحث و نتیجه گیری

     نتایج پژوهش نشان داد که بخشی از مشکلات مربوط به زیرساخت های اینترنتی در کشور و برخی از آن ها مربوط به دانشجویان و استادان می باشد. این پژوهش بخشی از مشکلات یادگیری الکترونیکی در دانشگاه تهران را از دید دانشجویان نمایان ساخت. البته جای شک نیست که مرکز یادگیری الکترونیک همواره به دنبال ارتقای زیرساخت ها و رفع مشکلاتی است که در این فضا وجود دارد، اما یک آسیب شناسی دقیق باعث می شود که این فضا روز به روز کاراتر و اثربخش تر گردد. لذا امید است که افرادی که مسیول این قبیل آموزش ها در نظام آموزش عالی دانشگاه ها هستند، با سعی و تلاش مجدانه در جهت رفع این مشکلات برآیند و گامی اساسی در پیشبرد اهداف نظام تعلیم و تربیت در دوران شیوع ویروس کرونا در کشور عزیزان، ایران داشته باشند.

    کلیدواژگان: دانشگاه تهران، نوآوری‎ها، ویروس کرونا، یادگیری الکترونیک
  • علی اصغر سالارنژاد*، مریم شعار صفحات 343-374
    هدف

    بروز بحران همه گیری جهانی کوید 19، کاربران سامانه های آموزش الکترونیکی را به صورت فزاینده ای افزایش داده است. از چالش های مهم این سامانه ها فراهم سازی زیر ساخت سخت افزاری و نرم افزاری متناسب برای پاسخگویی به کاربران رو به فزونی خود و حفظ کارایی است. پیدایش محاسبات ابری شیوه ی دست یابی به منابع ذخیره سازی و پردازش اطلاعات را دگرگون کرده است. دسترسی آسان از طریق مکانیسم های استاندارد ارتباطی شبکه و افزایش خودکار تخصیص منابع در صورت نیاز رایانش ابری را به زیر ساختی ایده آل برای سامانه های آموزش الکترونیکی تبدیل نموده است. اما با توجه به تعدد تامین کنندگان ابری و تنوع خدمات آنها، همچنین مولفه های مختلف کیفیتی این خدمات مساله انتخاب زیرساخت به عنوان خدمت چالشی جدی برای موسسات آموزشی است. هدف این پژوهش طراحی چارچوب مفهومی انتخاب خدمت ابری مناسب برای سامانه های آموزش الکترونیک می باشد.

    مواد و روش

    تحقیق حاضر تلاش کرده با پیروی از رویکرد آمیخته و استفاده از روش های بررسی نظام مند ادبیات، دلفی فازی و اولویت بندی بهترین بدترین فازی در قالب طرحی اکتشافی، نمایی منسجم و جامع از "عوامل موثر برانتخاب خدمت ابری برای سامانه های آموزش الکترونیک" ارایه نماید. در گام اول با استفاده از روش بررسی نظام مند ادبیات و فراترکیب یافته های 105منبع علمی در حوزه انتخاب خدمت ابری بررسی و مفاهیم و مقوله های چارچوب اولیه استخراج گردید. چارچوب اولیه پژوهش، به عنوان ورودی مطالعه دلفی فازی بکارگرفته شده و برمبنای نظرات خبرگان ، چارچوب اولیه توسعه یافته، پالایش شده و به تایید رسیده است. در گام نهایی با کمک روش بهترین بدترین فازی وزن هر یک از ابعاد و عناصر مشخص و چارچوب مفهومی پژوهش تدوین وتبیین گردیده است.

    بحث و نتیجه گیری

    چارچوب انتخاب خدمت ابری مناسب برای سامانه های آموزش الکترونیک مشتمل بر 259عنصر مفهومی که در قالب 5 بعد و 27 مولفه، سازمان یافته است. به ترتیب ابعاد عملکردی (7 مولفه) 34.8 درصد، امنیتی (6 مولفه) 22.1 درصد، سازمانی و محیطی (7 مولفه) 20.3 درصد، محافظت از داده شخصی (5 مولفه) 16.1 درصد و مدیریت داده (3 مولفه) 6.7 درصد در انتخاب خدمت ابری موثر هستند. نتایج حاکی از این است که در انتخاب خدمت ابری به ترتیب مولفه های دسترس پذیری، قابلیت اطمینان، حاکمیت، خصیصه های سخت افزاری ماشین مجازی (مانند گذردهی، حافظه و...)، هزینه کل (جمع هزینه اجاره، هزینه ISP و هزینه انتقال داده) و مکان جغرافیایی ذخیره داده ها دارای بیشترین اهمیت می باشند.

    کلیدواژگان: خدمت ابری، انتخاب خدمت ابری، سامانه های آموزش الکترونیکی، آموزش مجازی
|
  • Roghayyeh Fazel, Behrooz Mahram *, Rezvan Hosseingholizadeh, Mohsen Noghani Dokhtbahmani Pages 13-46
    Objective

    The purpose of this study was to explain the place of participation in education super ordinate documents and to examine the compatibility of these documents around the issue of participation in education. The lack of coordination of education programs on the issue of participation and their constant change can be rooted in the interpretability or silence of education documents. Accordingly, studying and analyzing the documents of education system as the main source and orienting educational decisions can lead to recognizing the position of participation of contributing and effective factors in education; and explaining how to integrate and adapt the orientation of documents around concept of participation.

    Materials and Methods

    The research method was document analysis and the technique used to analyze the collected data was content analysis.Documents examined include the Constitution of the Islamic Republic of Iran, general education transformation policies, theoretical foundations of the educational transformation document (philosophy of education, philosophy of formal and public education, guideline), fundamental education reform document, national curriculum, map of country's scientific comprehensive and the Sixth Development Plan Act.

    Discussion & Conclusion

    The findings showed that participation status can be categorized into seven categories: foundations, principles, necessity, driving policies, requirements, areas and factors and models of participation. Theoretical conflict, ambiguity, silence on some dimensions and overcoming one-dimensional views on participation, unsupported policies on participation, and lack of general policies across other documents; It has been revised and made necessary in some documents, such as the document of fundamental change and its theoretical foundations. In the issue of the principles governing participation, there are contradictory statements in the super ordinate documents that contradict each other. the principle of cost-benefit analysis is inconsistent with the primacy of educational materials in politics, and in many cases leads to conflict. Although various dimensions of participation has been highlighted in the theoretical principles, the economic aspect of participation prevails to the other aspects of partnership to the extent that the position of documents moves away from the big level and gets closer to the practical realm. The lack of a clear explanation of participation in other aspects, such as professional and specialized aspects, parents or councils, and conversely, the availability of clear models of global experiences of participation in the economic sector and imitating them has overwhelmed the one-dimensional view of participation endangering the integrity of the documents on the subject of the participation since there is no comprehensive model for participation. it seems that the super ordinate documents should define a boundary between the sovereignty and nontransferable sectors and the incumbency and transferable sectors. But the theoretical ambiguity and confusion of the position of the documents in the objective division of these tasks is evident. the main problem that has undermined the position of participation in super ordinate education documents is the lack of an indigenous paradigm for participation, and at the same time the propositional and austere use of liberal models of participation in education. This leads us to revise models of participation and to formulate an indigenous model for participation. Without an indigenous and religious-based model for participation, it will be very likely to be influenced by liberal models and these models will not lead us to Islamic justice.

    Keywords: participation, super ordinate documents, Education, document analysis
  • Hamidreza Arasteh, Abdolrahim Naveh Ebrahim, Hossein Abbasian, Kobra Khabare * Pages 47-72
    Objective

    The present study aims to present the policy model of the digital university. The digital university is an emerging concept that has recently emerged with the presence of technology in higher education. The best way to guide emerging concepts is to make the right policies about that emerging phenomenon, and the digital university is no exception. In order to make good use of the capacity of the digital age and technology in higher education and the academic system, the first step is to formulate policies in this field so that the concept is in its original mission and position and gradually grows.

    Materials and Methods

    In order to conduct the present study, a qualitative approach and meta-synthesis were used. The research community included all 2000 articles, books, work reports, and university publications, of which 67 were selected and analyzed In order to analyze the data, coding method was used, so that first the open coding was done, then the primary central codes were compiled and finally by combining the primary codes, the secondary codes were formed and thus the dimensions and components of digital university policy were developed.

    Results and Discussion

    The research findings indicated the identification of five dimensions of policy, including educational, structural, technological, cultural and economic policies. Educational policy included the components of digital evaluation, the quality of digital education, the digital learning ecosystem, digital content, the digital curriculum, and the digital learning learning process; Structural policy included digital policies and laws, digital management and leadership, digital evaluation and control, and digital human resources, and technology policy included software policies, hardware policies, and support policies. Also, cultural policy included the management of digital communications, international higher education courses, knowledge and attitudes toward digital courses, and access to higher education (digital courses) - social equality. Finally, economic policy included financial management, funding methods, and digital university funding methods. Attention to the five dimensions of policy at the University of Digital is strongly recommended, as each of these dimensions addresses part of the phenomenon of the digital university and together will lead to the realization and development of the digital university.

    Keywords: Digital University, Educational, structural, technological, cultural, economic policies
  • Gholamreza Shams *, Mohammad Ghahramani, Forough Davari Aghdam Pages 73-112
    Objectives

    The purpose of present study is to evaluate the Rah-e Roshd educational Complex strategic training & development courses according to Noe Strategic Training & Development Model in order to specify the pertinence of this organization in the way of excellence.

    Materials and Methods

    The methodology was adopted to obtain information on training strategies with mixed method (quantitative–qualitative). The research method in the quantitative section was a descriptive – survey and in the qualitative section was the phenomenology method. The statistical population include (N=200) member of Rahe Roshd educational complex which (N=132) were selected based on Cochran formula by using simple random sampling. The statistical population of the qualitative section were experienced managers and staff of the complex who were selected by purposeful criterion sampling. Semi-structured interview was conducted to collect information until the researcher achieved theoretical saturation. Data collection was done in a quantitative section using a researcher-made questionnaire based on the Noe strategic training & development model. Using the questionnaire, the challenges existing in the strategic training & development courses of the complex were identified and used as questions in the qualitative section of the research. In order to analyze the research data in the quantitative section, descriptive statistics and inferential statistics (Yu Mann Whitney and Kruskal Wallis) were used and in the qualitative section Strauss and Corbin coding method were used.

    Discussion and Conclusion

    The results of descriptive section research showed that based on the Noe strategic training and development model, the complex faced with some challenges like: needs assessment, outsourcing, team working and sharing knowledge, satisfying and job rotation, reducing time and cost strategic training and development. In the qualitative section, there were identified suggestions and mechanisms for addressing these challenges, including six main categories of "strategic educational planning", "reviewing in needs assessment requirements", " conducting group training courses with the supervision and participation of managers, "utilizing the benefits of outsourcing under ideal conditions, "improvement and correction management  of Courses in cooperation with the monitoring and evaluation Unit," and "organizational measures to improve and promote training through monitoring and evaluation".

    Keywords: Strategic Training & Development, the Noe Strategic Model, Rah-e Roshd Educational Complex
  • MohammadMahdi Mehraban Helan *, Soroosh Malakoutikhah, Alireza Aliahmadi Pages 113-136

    The present study aims to "develop a model for assessing the performance of schools in the Islamic Republic of Iran" using the "Balanced Scorecard" model based on studies carried out in the National IMAWA Project (Pattern of an Iranian and Islamic School), and methodologically A hybrid approach. This means that in the first step (with a qualitative approach), first, the study documents and related researches and examination of the documents collected in the IMAWA project were dealt with, and then interviews collected in the project (491 interviews with managers, Deputy heads, teachers and parents of students) were evaluated by applying a targeted sampling method and by examining the texts, 100 interviews with the directors and vice-chairs of the research schools reached the stage of saturation. Accordingly, 54 indicators for evaluating the performance of schools in the Islamic Republic of Iran were identified as 15 categories and 5 dimensions of "financial", "internal processes", "growth and learning", "customer orientation" (dimensions of conventional balanced scorecard model) And then "management and schooling". In the second stage of the research (quantitative approach) using the "researcher-made questionnaire" and using the method of "hierarchical analysis and paired comparisons", the categories were compared by several experts. Since the categories have been obtained from the results of some examination of the documents and interviews, its content validity was examined based on the "expert view". Also, due to group comparisons performed using EXPERT CHOICE software, the results of the surveys showed that the "school goals and strategies" as well as "manpower management" of the "management and school" dimension are considered as the most important The categories and categories of "school health programs" are considered as the "least important" category of "internal processes".

    Keywords: (m 1-Performance Evaluation, 2-Schools, 3-Balanced Scorecard, 4-IMAWA Project, 5-Group Hierarchy Analysis (FGAH
  • Ramin Najafi *, Abasalt Khorasani, Mahmoud Haghani, Mahmoud Abolghasemi Pages 137-168
    Objective

    Academic research is usually done in groups, teams and collaboratively. Researchers in this process have different identities, positions, abilities, personality types, desires and aspirations. Hence, power relations and inequalities in this process are its inherent characteristics. Since the students in terms of power, mainly with respect to other actors such as professors and administrators are less powerful, it is important to understand their experiences than other actors. Therefore, the main purpose of the research is to identify evidences of the exercise of power in the research process, based on the views of students and graduates.

    Materials and Methods

    Since the exploration and description of the experiences of students and graduates from the exercise of power in the research process has been the purpose of the research, the research plan is qualitative using descriptive phenomenological method. In this research, graduate students have formed the study population. The sampling method of the present study is non-targeted and criterion-based. Based on this, students and graduates participated in this research to have the criterion of team research experience, availability and agreement to conduct the interview. A semi-structured interview was conducted with 19 students and graduates of the University of Tehran. In order to analyze the data, the Stokes-Colaizzi-Kane analysis method was used.

    Discussion and Conclusion

    Students and graduates of the University of Tehran understood Exercising Power in the Research Process through collusion, misbehavior, discrimination and injustice, bullying, abuse of position, breach, inadequate/ inappropriate supervision, and immoral authorship. According to the research findings, the selection of a supervisor through department lobbying, zigzag authorship, factionalism in accepting articles in research journals, are the most important sub-themes of the collusion; maximum student participation and maximum benefit of the professor from the research privilege and exploitation of the student by the professor are the most important sub-themes describing bullying in the research process; abusing the student by the professor because of his or her ability to write articles, abusing the student's respect for him or her to determine the order of the authors by the professor, abusing the student's need for research by the professor, the referee's biased interference in student references, immoral acquisition of authorship credibility by the professor and default presence of the head of department in all theses or dissertations are the most important sub-themes of position abuse; inadequate guidance of the supervisor, lack of study of the dissertation by the referee and lack of the supervisor mastery on the subject of research are the most important sub-themes of inadequate/inappropriate supervision; the professor discrimination between students based on his or her feeling indebted to a student and injustice in the dissertation score are two sub-themes of discrimination and injustice; the nominal authorship of the professor by the student, the salvation articles and their fictitious names, the nominal role of the supervisor, adding the ghost author by the supervisor, and removing authors of the research are the most important sub-themes describing immoral authorship. Since students {and graduates} are one of the most important actors in the research process, their understanding of the exercise of power in this process should be considered; Because not paying attention to how they feel and understand about such events may lead to changes or deviations from research policies. Thus, the need to pay attention to open policy-making in higher education and to listen to the voices of all academic actors, including students and graduates, and to involve them in the higher education policy-making process doubles.

    Keywords: Power, bullying, research, University, phenomenology
  • Hassan Roshani Ali Benasee *, Mohamad Hassani, Hassan Ghalavandi Pages 169-196
    Objective

    The research Development of faculty members as a quality-enhancing mechanism for productive forces of science promotes the performance and effectiveness of the university and its role as a trustee of various aspects of prominent societies. Therefore, the aim of this study was to identify the dimensions and components of research Development in order to design a conceptual model among faculty members of Urmia University.

    Materials and Methods

    This study was a qualitative study based on a phenomenological approach. The research community includes all faculty members of Urmia University who have worked in positions such as dean of the faculty, dean of the university, research director of the university and the faculty, editor of ISI magazine or scientific-research journal. Twenty people from the research community were selected as a sample by targeted snowball-based sampling. This number was determined based on the theoretical saturation of the data. This means that sampling continued until newer theories and theories were proposed by the sample group. The data collection tool was a semi-organized interview that was implemented comparatively. To ensure the validity of the research, the following measures were taken: analysis and review of qualitative categories by experts and professors in the field of humanities at Urmia University, and participatory feedback method to provide interpretations and analysis to participants to correct and edit. It is worth noting that in order to increase the validity of the research, some direct quotations from the contributors are also provided in the text of the article.

    Discussion and Conclusion

    Data analysis was performed simultaneously with interviews and using three stages of open, central and selective coding. The most efficient quality data analysis software is the Maxqda 12 data quality analysis software. For coding categories, open coding (initial coding without data restriction) is first on the agenda. To do this coding, the texts (interviews and field notes) are read line by line, and some of them, which represent a category, are placed in one place and the categories are listed. .And. In the next step, the codes and categories made close to each other were merged using the central coding method and the final coding was extracted selectively and selectively. The results showed that 72 open codes identified in this study were included in 13 categories of core code, which include methodological knowledge, specialized knowledge, and organizational knowledge. Professional research skills, managerial skills, information and communication technology skills. Participants' rights, intellectual property rights, avoidance of relationship orientation, lack of manipulation in research. Psychological and cognitive and attitude. Finally, the present research topics were presented to the research Development of faculty members in four dimensions: knowledge, skills, research ethics, individual characteristics analysis and final model.

    Keywords: Development of faculty members, research, competence, Higher education
  • Hamidreza Ghasemzadeh, Mojtaba Ghiyasi, Aliakbar Hasani * Pages 197-220
    Objective

    Gaining and maintaining a sustainable competitive advantage in higher education institutions is a long-term process and involves several stages. The purpose of this study is to identify and evaluate the opportunities and challenges of achieving sustainable competitive advantage, which is one of the first steps in achieving sustainable competitive advantage and one of its important pillars. In this research, the opportunities and challenges facing Shahrood University of Technology have been studied as a case study.

    Materials and Methods

    In order to identify opportunistic or challenging factors, future research tools based on the opinions of experts active in the field of higher education have been used. Integrated analysis of influential variables in the future has been done with the method of structural analysis, which is one of the efficient and modern methods of futures research. Initially, opportunities and challenges were identified through interviews with experts. From the collected information, 23 opportunities and 30 challenges were selected based on the relevance of the research topic and then provided to the experts for ranking. After ranking the variables, the interrelationships of 14 variables were investigated using structural analysis. The results of the feedback received on the interaction analysis were analyzed by MicMac software.

    Result and Discussion

    The research findings indicate that categories such as the quality of evaluation of professors 'performance, lack of attention to teachers' educational efficiency and excessive focus on publishing articles are among the most important challenges in the field of human resource management in Shahrood University of Technology. Also, categories such as good geographical position in relation to the two major population centers of the country (Tehran and Mashhad) and the university industrial brand and having relative power in mining and earth sciences and some engineering disciplines, have been identified as the most effective opportunities of Shahrood University of Technology.

    Keywords: Challenge, Future Studies, Opportunity, Structural Analysis, Sustainable competitive advantage
  • Seyyedeh Maryam Hosseini Largani *, Mohammad Mojtabazadeh Pages 221-258
    Objective

    The present study was conducted in order to continuously improve the quality and with the aim of designing and validating the educational quality model of Iranian universities.

    Materials and Methods

    The research was conducted through a combined approach (qualitative-quantitative) with exploratory design-tool development model. In the qualitative part of the research, semi-structured exploratory interviews were conducted with 18 higher education experts through non-probabilistic purposive sampling. The results of the interviews were analyzed through the field theory method in three stages of interval coding, axial coding and selective coding. In a small part, after that, all the categories that make up the educational quality model of Iranian universities were identified. A questionnaire with 77 questions was designed. After designing the questionnaire, in a preliminary study, in order to estimate the validity, the questionnaire was sent to 42 experts, experts and professors proficient in the subject of research and the questionnaire. At this stage, the reliability coefficient was 0.88. Following corrective feedback, a revised version of the questionnaire was administered to 166 higher education experts selected through stratified random sampling. In the implementation of the main questionnaire, the reliability coefficient was 0.941. Data obtained from the questionnaires were analyzed using SPSS software version 24 and Amos version 24.

    Discussion and Conclusion

    In the qualitative part of the research, in the first stage of open coding, 79 major categories were obtained. The data of the second stage of open coding were classified into 77 major categories. In the axial coding stage, 6 nuclear categories were identified. In the selective coding stage, following the presentation of an integrated, convergent model with a high level of abstraction, the six nuclear categories were again categorized according to their conditional, strategic and consequential characteristics. Then, in the form of a logical model based on the understanding and interpretation of higher education experts, the category of comprehensible education was selected as the final core category. In the quantitative part, by modeling structural equations, it was determined that all factors (courses and fields of study, training courses, general and extracurricular education, curricula, educational performance and educational services) were approved and had a factor burden. They are enough to predict the educational quality pattern of the country's universities. Also, according to the fit indices, educational quality model Iranian universities have a very good fit. The results showed that the educational quality of universities is a complex and multidimensional concept. Considering that the pressure for accountability of universities by suppliers of funds (government, taxpayers, families, etc.) and consumers of higher education (students, industry, market, etc.) has transformed the quality of education Concerned about the very important concern of higher education institutions, it is suggested that universities, in order to institutionalize their effective organizational activities, to develop quality according to the perspective of higher education and the cultural characteristics of the country. Also, due to the complexity of the university organization, pay attention to all aspects of university quality as a whole. An island view, partiality, partisanship and simplification, and highlighting some dimensions and ignoring other dimensions, will degrade the academic quality. In addition, by conducting comparative studies, to gain knowledge about the educational status of other universities in the country and the world, and to gain the required knowledge in order to have a competitive advantage.

    Keywords: Quality of Education, Higher education, University, Background Theory, Design, Validation
  • Masood Taherpour Kalantry, Hadi Purshafei * Pages 259-284
    Objective

    One of the major issues in education, given the expansion of the human resources community, especially teachers, is the strengthening of human resources. Teachers are one of the most important variables that need to be changed in order to improve educational systems. The purpose of this study is to investigate the current situation of professional development of primary school teachers.

    Materials and Methods

    The approach of the present study was qualitative and based grounded theory approach. The statistical population included all the agents involved in the professional development programs of teachers in South Khorasan province who were selected through purposive sampling of the criterion type. Data were obtained through semi-structured interviews with 12 teachers, 4 school principals and 2 human resources education experts in South Khorasan. In order to analyze the data, open, axial and selective coding methods were used. In order to keep each of the participants in the research process confidential and to observe the research ethics, a code was assigned to each of them. The data collection tool in this study is a semi-structured interview. Lincoln and Cuba (1980) criteria were used to ensure validity and reliability. In the field of validity, the method of controlling the participating members was used. In the field of portability, the findings were made available to experts. In the field of reliability, the method of agreement between coders was used and in the field of peer verification and peer verification.

    Discussion and Conclusion

    The results of the research show thirty-three central concepts and thirteen selected categories, which in the form of a five-factor model include lack of proper program and unprofessional view of professional development as a central category and causal conditions ( Individual and organizational factors), contextual factors (environmental and organizational factors), facilitator intervention conditions (motivation, needs assessment and empowerment programs), restrictive intervention conditions (program challenges and challenges) Financial and policy (strategies) (current and actions felt needed) and consequences (reduction of motivation and waste of resources) were organized.

    Keywords: Professional Development, Teachers, Elementary School, grounded theory approach
  • Amitida Roozegar, Kourosh Fathi Vajargah *, Kambiz Poushaneh Pages 285-312
    Objective

    Identity discourse and having a perception of one’s own self have always been one of the main human concerns. Identity refers to various ways in which individuals and groups are distinguished from other individuals and groups in their social relationships.The identity construction process is not emotionally neutral and is always under the influence of emotions. Emotional identity refers to the identification process through emotions. It considers how emotions guide a person toward an understanding of who he is and how he perceives the world. This study was conducted to achieve a better understanding of the female students’ emotional identity based on their meaningful experiences in higher education and hermeneutic phenomenology.

    Materials and Methods

    The participants of this research are 4 Ph.D. students studying in the humanities and sciences fields in public universities. These women’s narratives regarding their emotional lived experiences in the university were collected through a semi-structured phone interview and the additional steps had been conducted through WhatsApp Messenger. The Data were analyzed using thematic analysis and Max van Manen’s approach in phenomenology.

    Discussion & Conclusion

    Findings indicate that the professor's emotional support of the student, emotional imitation of the professor, interest in the university living environment, having a voice, and ethnic intersection with emotion are among the factors that are affecting the emotional identity construction and reconstruction of the women participating in this study. These women’s most influential experiences on the emotional identity developed from their interactions with the professors, especially their supervisors, furthermore, participants considered their professors as a source to confirm and strengthen their emotional identity. According to the present study’s conclusions, since emotional change is tied to learning, the professor’s emotional support of female Ph.D. students has improved their personal and scientific abilities. Moreover, creating a flexible, safe, and pluralistic environment for the students, especially female students, creates a sense of belonging and better interaction with oneself and others. Therefore, the struggle for self-identity confirmation becomes a profound discourse to understand oneself and others in a facilitating environment.

    Keywords: Higher education, lived experience, Female Ph.D. Students, Emotional Identity
  • Ali Zarei *, Mohammad Javadipour Pages 313-342
    Objective

    Educational innovations in education and higher education in Iran have become more important during the outbreak of the Corona virus. After the outbreak of the coronavirus in Iran, all conferences, specialized meetings, as well as university training classes were closed by the order of the Minister of Health, and measures had to be taken to ensure that education continued. The University of Tehran, which is the symbol of higher education in the country and education and learning is one of the most basic pillars of this university, according to the message of the President of the University of Tehran, it was decided to hold all educational classes, including bachelor, master and doctorate electronically to turn. Therefore, the aim of this study was to investigate the problems of e-learning in the University of Tehran due to the prevalence of coronavirus.

    Materials and Method

    The research method was qualitative and phenomenological. The research field was the University of Tehran. The research sample consisted of 13 undergraduate, graduate and doctoral students in the academic year 1399-1400, which was continued by purposeful and criterion-based sampling until theoretical saturation. In order to validate the findings, a supplementary interview was conducted, but no new information was obtained, so the interview process was stopped and reporting began. Semi-structured interviews were used to collect data. The seven-step method was used to analyze the research data. A total of 7 themes and 36 sub-themes were identified. To evaluate the research findings, member review and peer audit and long-term presence in the environment were used.

    Results and Discussion

    The results showed that some of the problems are related to Internet infrastructure in the country and some of them are related to students and professors. This study revealed some of the problems of e-learning at the University of Tehran from the perspective of students. Of course, there is no doubt that the e-learning center is always looking to upgrade the infrastructure and solve the problems that exist in this space, but a precise pathology makes this space more efficient and effective day by day. Therefore, it is hoped that the people in charge of such education in the higher education system of universities, with diligent efforts to solve these problems and take a fundamental step in advancing the goals of the education system during the outbreak of coronavirus in the beloved country, Iran. It is suggested that the internet infrastructure in the country be strengthened by stakeholders, and that the e-learning system be reviewed in terms of equipment and efficiency, Problems with the microphone and sound echo amplify, By creating visual contacts with students during the classroom, the problem of interaction is solved, then a solution is thought for scientific courses that can not be evaluated through cyberspace, Professors should be required to place a number of their educational units on the e-learning system of the University of Tehran under normal circumstances, and finally professors from different universities should be required to use the combined teaching method to teach graduate students, At the end of the study, it is suggested that the higher education system as well as education have the necessary predictions in the field of problems such as coronavirus in advance and also the happy software launched by education, its problems and facilities will be seen by future researchers to take.

    Keywords: Educational innovations, e-learning, University of Tehran, Corona Virus
  • AliAsghar Salarnezhad *, Maryam Shoar Pages 343-374
    Objective

    The emergence of the Quid 19 global epidemic crisis has increasingly increased the users of e-learning systems. One of the important challenges of these systems is to provide the appropriate hardware and software infrastructure to respond to its growing users and maintain efficiency. The advent of cloud computing has revolutionized the way data storage and access resources are accessed. Easy access through standard network communication mechanisms and automatic resource allocation has made cloud computing an ideal infrastructure for e-learning systems. However, due to the multiplicity of cloud suppliers and the diversity of their services, as well as the various quality of these services components, the issue of choosing infrastructure as a service is a serious challenge for educational institutions. The purpose of this study is to design a conceptual framework for selecting the appropriate cloud service for e-learning systems.

    Materials and Methods

    The present study has tried to follow a mixed approach and use the methods of systematic literature review, fuzzy Delphi and prioritization of the fuzzy best worst in the form of an exploratory plan, a coherent and comprehensive view of "factors influencing cloud service selection for e-learning" Provide. In the first step, using the method of SLR and meta-combination of findings of 105 scientific sources in the field of cloud service selection, the concepts and categories of the initial framework were extracted. The initial research framework has been used as the input of the fuzzy Delphi study and based on the opinions of experts, the initial framework has been developed, refined and approved. In the final step, with the help of the fuzzy best worst method, the weight of each of the specific dimensions and elements and the conceptual framework of the research have been compiled and explained.

    Result and Discussion

    The framework for selecting the appropriate cloud service for e-learning systems consists of 259 conceptual elements organized in 5 dimensions and 27 components. Functional dimensions (7 components) 34.8%, security (6 components) 22.1%, organizational and environmental (7 components) 20.3%, personal data protection (5 components) 16.1% and data management (3 components) 6.7%, respectively Cloud services are effective. The results show that in choosing a cloud service, respectively, the components of availability, reliability, governance, virtual machine hardware features (such as throughput, memory, etc.), total cost (sum of rent cost, ISP cost and data transfer cost) and the geographical location of the data storage are most important.

    Keywords: cloud service, cloud service selection, e-learning systems, Virtual Education